Wijnproeverij een groot succes!

Op vrijdag 23 januari organiseerde de PV Stad Leiden op de Kenauweg een wijnproeverij. Wel veertig (oud)collega’s hadden zich hiervoor aangemeld; de wijn vloeide rijkelijk. Marieke van wijnhandel Henri Bloem stelde zichzelf voor en meldde dat ze van een voorliefde voor eten overgestapt was op een voorliefde voor wijn (gaat ook goed samen trouwens) en daarom nu allerlei wijnproeverijen begeleidt.

1337577_56522667

We werden gastvrij ontvangen met een glaasje bijzondere bubbels (Sula Brut uit India!) die we gewoon op mochten drinken, notitievrij! Daarna volgde een selectie van drie witte wijnen en drie rode met als afsluiting een dessertwijn. Aan alle kanten werd gekeken, geroken, gesnoven, geproefd en genoteerd. Instemmend geknik bij uiteenlopende opmerkingen over lichte kleur, een duidelijke geur van citrus, in het glas hangende wijnen, vettige wijnen, hout/rokerige wijnen, hard, wrang, soepel, vanille, karamel, pruimen, kersen, alles kwam voorbij. Twan en ik bleven van mening dat de Sauvignon blanc – De Martino, Estate – Valle de Casablanca, Chili – aan het begin het lekkerst was.

Op advies van Marieke waren er bij de wijn  passende hapjes verzorgd door de drie J’s: Jan, Jeannette en Jaap. Zelfs warme pizzaatjes kwamen voorbij, heerlijk! De hapjes beïnvloeden de wijn, wist u dat? Zo verlaagt zalm bijvoorbeeld de intensiteit van de wijn. Dat konden we merken bij de erbij geserveerde Stimson, een Amerikaanse wijn van Chardonnay druiven.

We besloten de avond met een dessertwijn, een mix van verschillende druiven: Chardonnay, Semillon, Pinot Gris en Sauvignon blanc. Niet zo mierenzoet, zeker niet stroperig, heerlijk. Voor wie wilde kon er iets hartigs (stokbrood met Roquefort) of zoets (bonbons) bij nemen. Marieke was niet moeilijk en wie wilde kon van alle flessen nog voor een tweede of derde dronk gaan. Helaas gold dat niet voor de chauffeurs en die keken dan ook licht zuur, in tegenstelling tot de wijntjes. Organisator Twan bedankte Marieke hartelijk voor de leuke avond en overhandigde haar een bloemetje. Na afloop ruimden een paar vrijwilligers de boel weer op en vertrokken we tevreden huiswaarts waar we de proeverij naadloos nog even voortzetten – maar dan zonder notities. Voor herhaling vatbaar!

Maaike Valkenburg